diumenge, 18 de desembre del 2016

L'acció preventiva

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix 3 nivells de prevenció com a objectiu de la Medicina del Treball: Prevenció Primària, Secundària i Terciària, que suposen tècniques i objectius diferents, en unir el criteri del conjunt salut-malaltia, segons siga l'estat de salut de l'individu, grup o comunitat a les quals estan dirigides.

A l'hora de la prevenció de qualsevol malaltia es parla de:

  • La prevenció primària: evita l'adquisició de la malaltia (vacunació antitetànica, eliminació i control de riscos ambientals, educació sanitària, etc.). Prevé la malaltia o dany en persones sanes.
  • La prevenció secundària: va encaminada a detectar la malaltia en estadis precoços en els quals l'establiment de mesures adequades pot impedir la seua progressió.
  • La prevenció terciària: comprèn aquelles mesures dirigides al tractament i a la rehabilitació d'una malaltia per a ralentir la seua progressió i, amb açò l'aparició o l'agreujament de complicacions i invalidacions i intentant millorar la qualitat de vida dels pacients.
  • Es parla en ocasions de prevenció quaternària que té a veure amb les recaigudes.


Aquests nivells preventius no són incompatibles entre si, es complementen, enriquint-se mútuament en la seua implementació conjunta per a millorar la qualitat de vida de la gent i la societat en el seu conjunt.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada