diumenge, 18 de desembre del 2016

El mecanisme de transmissió

Activitat complementaria

Llig el següent article, publicat en El País el 13 de desembre de 2011:

El 43% dels sucs naturals de taronges que se serveixen en bars i restaurants té nivells de bacteris superiors als permesos. Així ho ha conclòs un estudi de la Universitat de València que ha analitzat 190 lots.

En concret, l'anàlisi destaca la presència de enterobacteris, una família que, en general, produeix fermentacions i oxidacions d'aliments, la qual cosa disminuiria la qualitat nutricional del suc. En els casos més greus, a aquesta família pertanyen la 
escheríchia coli i la salmonel·la, que pot provocar trastorns digestius greus. També es va detectar que un 12% excedia els límits de microorganismes aerobis mesòfils (que són els que poden viure entre 25 i 40 graus), que inclouen fongs i llevats.

La situació és molt pitjor quan els sucs en comptes de produir-se directament per al consum es preparen abans i es mantenen en pitxers metàl·lics, diuen els autors de l'estudi. En aquest cas, el percentatge de enterobacteris augmenta al 81%. Quan el suc se serveix directament a un got, el percentatge disminueix al 22%, la qual cosa indica que parteix de la contaminació està en els pitxers que no es llaven prou.


a) Identifica l'agent biològic, el reservori, la font d'exposició i la via de transmissió.

b) Com es podria reduir aquesta contaminació?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada