diumenge, 15 de gener del 2017

Actuació postexposició laboral accidental a un agent biològic

Les mesures bàsiques que ha d'adoptar el personal sanitari després d'una exposició accidental a un agent biològic són les següents:

1. Comuniqueu l'accident a la Central de Comunicacions, fent constar que es tracta d'una exposició accidental a material biològic.

2. Adopteu unes mesures bàsiques, depenent de la forma d'exposició.

  • Accidents percutanis (talls i burxades):
a) retireu l'objecte amb el qual s'ha produït la lesió.
b) netegeu la ferida amb aigua corrent sense refregar i deixant que la sang fluïsca durant dos o tres minuts.
c) desinfecteu la ferida amb una solució antisèptica.
d) cobriu la ferida amb un apòsit impermeable.

  • Esquitxades sobre la pell:
a) llaveu la zona amb aigua i sabó.
b) irrigueu-la amb sèrum salí estèril.
c) desinfecteu-la amb una solució antisèptica.

  • Esquitxades sobre mucoses:
a) irrigueu la zona amb abundant aigua o sèrum salí.

3. Acudiu al centre d'assistència que corresponga perquè puguen avaluar la situació i adoptar les mesures de profilaxis o tractament que siguen necessàries.

Classificació de les malalties infeccioses

Podem classificar les malalties infeccioses segons la facilitat de transmissió d'un individu a un altre de la següent forma:


  • Contagioses o transmissibles: Aquestes malalties es transmeten fàcilment per contacte directe o indirecte. Per exemple, les malalties de transmissió sexual (MTS).
  • No contagioses: Aquestes malalties s'adquireixen per inoculació directa. Per exemple, el tètanus.
Podem definir la virulència d'una malaltia com la capacitat d'un cep o cultiu pur de l'agent patogen per a produir la malaltia.


La patogenicitat és la capacitat d'un grup de microorganismes per a produir una malaltia.

El bioterrorisme no és una estratègia nova

El bioterrorisme no és una estratègia nova, s’ha aplicat inconscientment pel que fa al seu mecanisme, però de forma conscient, pel que fa als seus efectes des de fa milers d’anys. Una àmplia varietat d’agents biològics s’han fet servir en diverses ocasions. Alguns exemples els trobaríem: 


La Pesta d’Atenes. La informació d’aquesta epidèmia la tenim a partir dels relats de Tucídides. Aquesta epidèmia passà a Atenes en lluita amb Esparta entre el 430 i el 426 aC. Tucídides apuntà als seus relats que la sobtada manifestació del brot podia estar lligada a l’enverinament dels subministraments d’aigua pels espartans. No hi havia proves, però. Tanmateix el 2013 es van detectar la presència de Salmonel·la entèrica Serovar Typhi en ossos d'enterraments datats i documentats de l’època. Encara que és evident que en un setge es donen múltiples malalties infeccioses, la simptomatologia descrita per Tucídides i aquesta troballa fa el lligam molt intens i prou probatori. Queda per esbrinar com va entrar la malaltia a la ciutat, encara que la imatge d’espies espartans i còmplices reptant dins la gran muralla que envoltava la ciutat assetjada i enverinant intencionadament l’aigua amb material contaminat (en aquella època les diarrees infeccioses i la disenteria, les febres tifoides, estaven a l’ordre del dia, també entre els assetjadors) se’m fa prou vívida al cap.

De fet l’enverinament de subministraments d’aigua ja havia tingut un precedent descrit a l’història, com apunta Pausanias en el setge de l’antiga Kirra (595-585 aC) fins al complet extermini de la població de la ciutat.

El precedent de KirraKirra era un port del golf de corinti, la via més fàcil per arribar al santuari de Delfos. Els habitants de Kirra aprofitaren aquesta ubicació per a carregar amb impostos el pas per la ciutat i per estafar i robar sovint els pelegrins. Cansats d’aquesta actitud altres ciutats gregues s’uniren en la Lliga Amfictiònica i en demanar al déu Apol·lo que calia fer amb la ciutat aquest els va aconsellar exterminar a tots i cadascun dels habitants de Kirra. La guerra subseqüent va durar deu anys (595 aC-585 aC) i va ser coneguda com la Primera Guerra Sagrada. Hi ha diferents versions dels fets però en tots els casos es parla de l’enverinament del subministrament d’aigua per una planta verinosa, l'el·lèbor, aquest va fer rendir els defensors, que estaven tan febles per les diarrees que patien que no van ser capaços de seguir resistint l’assalt. Kirra va ser capturada i tota la població, massacrada.

dilluns, 9 de gener del 2017

Les picades de meduses i anemones


Produeixen lesions longitudinals, com a fuetades. Ocasionen urticària, dolor i picor intensos, que s'estenen a tota l'extremitat. En cas de múltiples contactes poden arribar a provocar arítmies i xoc anafilàctic. Les anemones poden produir, a més úlceres cutànies, nàusees, febre i esgarrifances.

És important tenir en compte les mesures de prevenció, com a cremes de protecció solar que impedisquen la penetració de substàncies irritants, o locions antimeduses.

Una vegada s'ha produït la picada hem de:

• Retirar les restes de tentacles amb pinces, mai amb els dits.
• Irrigar la zona amb aigua salada, sense refregar. Mai s'ha d'usar aigua dolça, perquè ocasionaria un nou alliberament de toxines.
• Aplicar fred sobre la zona afectada durant quinze minuts, usant una bossa de plàstic que continga gel i embolicant-la en una tela. No aplicar directament el gel sobre la lesió.
Si observem símptomes sistèmics, haurem d'efectuar el trasllat a un centre sanitari.